Maarten op de Weegh
   

Groente, een gezonde basis.

Ik heb in 2020 het initiatief mogen nemen bij het project 'Groente, een gezonde basis. Na 1,5 jaar heel veel bellen, mailen, netwerken en kopjes koffie heb ik in 2021 het officiële startschot mogen geven. Groente, een gezonde basis' is een samenwerking van Zorgboerderij Slangenburg, Voedselbank Doetinchem, Stadsboerin Doetinchem en Stichting Mini Manna ter bevordering van gezond eten onder mensen in armoede.

 • zorgboerderij voedselb-1-68
 • zorgboerderij voedselb-1-14
 • zorgboerderij voedselb-1-15
 • Voedselbank
 • zorgboerderij voedselb-1-16
 • zorgboerderij voedselb-1-23
 • zorgboerderij voedselb-1-25
 • zorgboerderij voedselb-1-26
 • zorgboerderij voedselb-1-27
 • zorgboerderij voedselb-1-28
 • zorgboerderij voedselb-1-3
 • zorgboerderij voedselb-1-31
 • zorgboerderij voedselb-1-33
 • zorgboerderij voedselb-1-34
 • zorgboerderij voedselb-1-8


Openingsspeech op 8 juli 2021, bij de officiële start van het project;

Toen ik in 2020 bestuurslid werd van de Voedselbank hoorde ik over een plan om voedsel te verbouwen voor mensen van de voedselbank. Dat plan bleek van Falco Jansen van Zorgboerderij de Slangenburg te zijn. Hij had wel eens geroepen , dat hij wel volledig voor onze klanten wilde gaan produceren, maar dat dit project nog niet helemaal van de grond kwam.

Ik raakte geïntrigeerd, heb Falco niet veel daarna gebeld en we hebben hier op een zonnige ochtend gezeten en we raakten eigenlijk niet uitgepraat. Falco met zijn passie voor sociaal ondernemen en voor Regeneratieve Landbouw en ik met passie voor de doelgroep en onze gemeente.

Falco zat vol ideeën met hoe en wat hij kon produceren, hoeveel extra land hij nodig had, hij begon over Compost-thee, microben en de Elain Ingham methode. Dus zoals je begrijpt op een gegeven moment klonk het als chinees voor mij. Maar ik zag wel passie, enthousiasme en een onvoorwaardelijk geloof in deze methode van Regeneratieve landbouw.  Landbouw waarbij we dus niet alleen goed zijn voor onze bodem, maar waar dus ook aantoonbaar gezondere producten van komen.

Toen we het daarna hadden over fondsen, subsidies, en regelingen. Verdween zijn passie weer. Want dat is niet Falco’s grootste hobby zullen we maar zeggen. En het enige wat ik toen zei tegen Falco. “Ik ga het regelen. Ik zorg dat de zaden en planten komen en jij gaat ze verbouwen."

Ik ben toen stad en land af gaan bellen, wethouders, gedeputeerden, fondsen, belangengroepen, noem het maar op. Allemaal erg enthousiast, maar ik kwam toch nog niet helemaal verder. Tot ik Maurits Steverink, van Leader Achterhoek, aan de lijn kreeg. Hij zei toen het zou het project nog mooier maken als je dus niet alleen gezond eten geeft, maar dus ook iets kan doen aan educatie. Dus dat je ook kennis en vaardigheden meegeeft. Dit zodat je project ook duurzaam is en dus echt impact heeft

En zo kwam ik bij de Stadsboerin Doetinchem. Ik heb samen met Ellen Willems en Marie toen een tijd gezeten en ook daar begon het ook te stromen. Er kwamen ideeën over workshops, soorten recepten, hoe we dan zoveel mogelijk mensen laagdrempelig konden bereiken, maar toch ook konden verdiepen voor wie wil.

Zo kreeg het project echt veel meer vorm en vooral ook meer inhoud. Erg leuk, maar we hadden nog steeds geen geld. Totdat ik Caroline Buse, Noaberfonds Doetinchem, aan de lijn kreeg. Zij ook, razend enthousiast. Dank zij haar kwam de financiering rond en niet geheel onbelangrijk, vroeg ze mij of als ik echt een impact wilde maken voor nog meer gezinnen in armoede. En dus dat het nog mooier zou zijn als we ook Mini Manna Doetinchem hierin zouden betrekken. En met het hele verhaal, wat ik jullie nu net verteld heb, belde ik Steven Kroon van Mini Manna. En hij wilde maar wat graag mee doen.

Dus van een idee van Falco, tot nu 1,5 jaar later hier met zijn allen bij dit prachtige bord met 4 nog mooiere samenwerkingspartners, van “Groente, een gezonde basis” .

Dus graag een applaus voor al deze mensen, dankzij wie we nu hier staan en dit project hebben kunnen realiseren. 

In de media

Live bij Optimaal FM vertellen Maarten op de Weegh en Falco Jansen over het project.

Artikel van Erik Hagelstein in de Gelderlander van 20 juli 2021.

https://www.gelderlander.nl/doetinchem/vers-en-gezond-doetinchem-regelt-gratis-groenten-voor-650-gezinnen-met-weinig-geld~a613d7f8/?cb=578bda94f5ddf5ed3fc378e43c327e7e&auth_rd=1 Artikel van Bert Vinkenborg in het Doetinchems Vizier van 13 juli 2021

https://www.doetinchemsvizier.nl/nieuws/algemeen/1088994/-eten-moet-gezond-en-niet-te-duur-zijn-?fbclid=IwAR2uvIDWcbLCAUDxKob-DCtDj2qqinPVhfQJYQst_RaV09OFSd-iEJ6dyzY


Live bij Get a Grip Radio: 

https://soundcloud.com/getagripradio/samenwerking-zorgboerderij-slangenburg-en-de-voedselbank?fbclid=IwAR1qwKsxl0WhlkMBFsJuXklGE9DvITzMYzWfKq0cKvErzhtwHCW0_GvtXiA


 
E-mailen
Bellen
LinkedIn